Carregant...

Esportistes

Els nostres esportistes de Manacor

ALBERT RIERA ORTEGA


Albert Riera Ortega va néixer el 15 d'abril de 1982 a Manacor (Mallorca). Encara que format en la pedrera de Reial Club Deportiu Mallorca, Albert Riera és un genuí representant del puixant futbol de Manacor, i hereu directe en aquest sentit del que van representar en el seu moment per al futbol balear els Pocoví, Mesquida, Paco Sureda, Parera, Gomila o Miquel Àngel Nadal.
Albert Riera va debutar amb el RCD Mallorca en la Primera Divisió d'Espanya el 25 de febrer de 2001, jugant els últims 19 minuts del Racing de Santander - Mallorca. Aquesta temporada, en la qual els mallorquinistes van finalitzar la lliga en tercera posició (la seva millor classificació històrica), va jugar tres partits i va anotar un gol. La següent campanya va seguir alternant el filial amb el primer equip, en el qual va jugar set partits de lliga (marcant un gol) i tres de la Lliga de Campions de la UEFA.
La temporada 2002-03 dona el salt definitiu al primer equip per convertir-se en un jugador bàsic en l'onze titular. Va jugar 35 dels 38 partits de lliga, anotant quatre gols. Aquest mateix any va ser també titular
en la final de la Copa del Rei que el Mallorca va guanyar al Recreatiu de Huelva, el major èxit inscrit en el palmarès del club balear.
La progressió d'Albert Riera, en aquells dies de 21 anys d'edat, va cridar l'atenció de diversos clubs com Deportivo de La Corunya i l'Atlètic de Madrid encara que finalment va ser traspassat al Girondins de Bordeus de la Primera Divisió francesa.
En la seva primera temporada en el club francès va ser un dels jugadors destacats de l'equip. Es va alinear en 32 de les 34 jornades de lliga, anotant dos gols. Albert Riera també va tenir una actuació destacada en les competicions europees, on el Girondins va aconseguir els quarts de final de la Copa de la UEFA. El manacorí va jugar els deu partits del torneig i va anotar cinc dianes.
No obstant això, la temporada 2004-05 es va convertir en suplent, va jugar 21 partits de lliga i va marcar dos gols. Al final d'aquesta temporada, va tornar a la lliga espanyola per fitxar pel RCD Espanyol de Barcelona. No obstant això, en el seu primer any en el club “perico” tampoc va entrar en els plans del tècnic, Miguel Ángel Lotina. Després de jugar només quatre partits com a titular en la primera volta, al mercat d'hivern de la temporada 2005-06 es va marxar cedit al Manchester City de la Premier League anglesa. En Mánchester va jugar 15 partits i va marcar un gol, encara que el club va decidir no fer vàlida l'opció de compra i el jugador va tornar a l'Espanyol l'estiu de 2006.
La temporada 2006-07, amb Ernesto Valverde en la banqueta de l'Espanyol, Albert Riera va aconseguir afermar-se en la titularitat, jugant 28 partits de lliga en els quals va marcar quatre gols. No obstant això, el major èxit del club “perico” aquesta temporada va ser en la Copa de la UEFA, on es va proclamar subcampió, després de perdre la final contra el Sevilla FC en el torn de penals. Riera va ser un dels jugadors espanyolistes més destacats de aquesta final; va jugar com a titular els 120 minuts del partit, va anotar el primer gol del seu equip i va estavellar una pilota en el pal. En el total de la competició europea el manacorí va anotar quatre gols. Aquesta mateixa temporada va ser també subcampió de la Supercopa d'Espanya. Riera va jugar, com a suplent, els dos partits de la competició davant el FC Barcelona.
El seu bon moment va continuar en l'arrencada en la temporada 2007-08, arribant a obtenir la internacionalitat mentre el seu equip se situava en els primers llocs de la lliga espanyola. No obstant això, els resultats van empitjorar en la segona volta del campionat, i Riera va protagonitzar polèmiques declaracions contra el seu tècnic, Ernesto Valverde, contra el Consell d'Administració del club i fins i tot contra part dels afeccionats “pericos”, que li responsabilitzaven del mal moment de l'equip. Riera
va perdre protagonisme en l'equip, sent relegat a la banqueta, i tampoc va ser convocat per disputar l'Eurocopa 2008, que Espanya acabaria guanyant, malgrat haver participat assíduament en els partits previs de classificació.
En iniciar-se la temporada 2008-09, i després de llargues negociacions per a la seva sortida del RCD Espanyol, finalment el 26 d'agost de 2008 va signar un contracte de quatre anys amb el Liverpool FC, que va pagar per ell nou milions d'euros.
El 13 de setembre de 2008 va debutar amb el Liverpool en Anfield en un partit de lliga en el clàssic anglès contra el Manchester United, amb victòria local per 2-1. El seu bon rendiment en el club anglès li va obrir de nou les portes de la selecció espanyola.
El 23 de juliol de 2010 es va fer públic el seu fitxatge pel Olympiakos , de la Primera Divisió de Grècia, per quatre temporades. En 2011 va fitxar pel Galatasaray Istanbul, de la Primera Divisió de Turquia, d'on va passar al Udinesed'Itàlia i després al Watford d'Anglaterra. Al mercat d'hivern de la temporada 2014-2015 reingresó en el Mallorca. En l'estiu de 2015 fitxa pel N.K. Zavrc de la Lliga d'Eslovènia i al gener de 2016 canvia d'equip dins de la pròpia Lliga eslovena per subscriure contracte amb el F.C. Koper com a jugador i assistent a la direcció esportiva del club al mateix temps. No ha nascut un altre futbolista a Mallorca que hagi jugat en tantes Lligues estrangeres de màxim nivell com Albert Riera.
El cim no obstant això la va aconseguir -com abans que ell ho havien fet Olivares i Miguel Ángel Nadal- en ser convocat per jugar en aquest equip anomenat Espanya. Albert Riera pot presumir d'haver estat internacional absolut per Espanya en 16 ocasions anotant quatre gols en total. El seleccionador espanyol, Luis Aragonés (que havia estat el seu entrenador en el RCD Mallorca) li va fer debutar amb la selecció espanyola el 13 d'octubre de 2007, en un partit decisiu de classificació de l'Eurocopa 2008 contra Dinamarca.
Albert Riera va saltar al camp en el minut 69 i va anotar l'últim gol del partit. No va poder debutar millor.